Mi áll a sajt karaktere mögött?

Íme néhány szabály, amit fontos figyelembe venni a tökéletes bor-sajt párosításokhoz.

Nem fogunk mellélőni, ha azonos régióból, ugyanabból a mikroklímából, azonos tradíciókat követő termelőktől származó termékeket választunk, mert ezek a párosítások nagyon jól kiegészítik egymást. Nagyon fontos ugyanakkor, hogy a bor és sajt íz intenzitása hasonló legyen, illetve hogy egy nagyon erős, érett sajthoz érdemes egy hasonlóan intenzív ízű bort választani.

Minél érettebb egy sajt, annál jobban elbírja a magas alkoholtartalmú borokat, de egy könnyedebb sajt nem tud versenyezni egy tüzes vörösborral, vagy egy likőrborral. A gyümölcsös borok kevésbé érett gomolya jellegű sajtokat kívánnak, az érett, penészes sajtok mellé egy öregebb, testes vöröset, vagy a természetesen magas cukortartalmú borokat kínáljuk.

A fehérpenészes sajtok (camember, brie) a magas zsírtartalmuk miatt mindenképpen a tüzesebb borokat, esetleg a habzó borokat kedvelik. Egy kevésbé érett sajthoz inkább fehér, például tokaji furmint, érettebbekhez rosé vagy testesebb vörösbor, mint a cabernet sauvigon való.

Az ementáli típusú sajtok általában üde, gyümölcsös aromájú, de teltebb vörösborokat kívánnak, mint amilyen a pinot noir vagy a merlot. A kéksajtok, vagyis a kék nemes penésszel érlelt sajtok pedig a karakteresebb borokat szeretik, mint a Tokaji Aszú, vagy egy shiraz.

Közhely ugyan, de a kecskesajt és a sauvigon blanc párosa is tényleg remek.

Az intenzív, füstös sajtokhoz lágy, kerek, üde fehérbor dukál. A szürkebarát, a hárslevelű vagy a királyleányka is tökéletes kiegészítője lehet egy szelet füstölt sajtnak. Bár az aranyszabályok tényleg aranyat érnek, nincsenek kőbe vésve; bátor kísérletezéssel, az aromák játékával új párokat is felfedezhet.