Kézműves vagy ipari gyártású sajt?

Mindkét sajtkészítési technológiának megvan a maga rajongótábora, ám a lényeg a minőségi sajtgyártás. Ismerjétek meg mindkét tábort és bátran kísérletezzetek a sajtfogyasztással, ehhez próbálunk egy kis segítséget nyújtani.

42908041 - various types of cheese with spice on the wooden board

A kézműves termelők és az ipari sajtgyártók közös pontja, hogy azonos alapanyagokból (savanyított és felfőzött tej, baktériumtenyészet, és esetleg fűszerek) készül, és ugyan azokon a készítési lépéseken megy át. A sajtok érési folyamatát nem csak az érés ideje, a tárolási hőmérséklet és a páratartalom határozza meg, hanem a beoltásra használt baktériumok fajtája, mennyisége, az alapanyag víz- és zsírtartalma, valamint a préselés is. Ezek mind-mind befolyásolják a sajt ízét és aromáját.

A kézműves termeléssel Magyarországon viszonylag kevesen foglalkoznak, az általuk termelt sajtok egy százalékát teszik ki a piaci fogyasztásnak. Sokan maguk nevelik a tejet adó állatot és hagyományos eljárással készítik tejükből a sajtot. Általában adalékanyag- és tartósítószer mentes.

Az ipari gyártású sajtok egyik legnagyobb előnye a minőségügyileg kontrollált gyártás, aminek köszönhetően állandó minőségű sajtok kerülnek az üzletekbe, és onnan a tányérunkra. A termelés a gyárakban, nagy szériában, modern technológiával történik, így ki tudja elégíteni a változó sajtfogyasztási igényeket.

A gyártási folyamat minden résztvevője maximálisan odafigyel arra, hogy a sajtok gyártása ne csak nagy mennyiségben, hanem magas minőségben is készüljön el. Az egyes területeken dolgozók, szakértői az adott munkafázisnak, így ez a garancia arra, hogy a lehető legfinomabb sajtok kerülnek ki a kezeik közül.

Érdemes kísérletezni és mindkét oldalt jobban megismerni. Sokan, sokfélék vagyunk, így sajtban is más az ízlésünk. Vásárolhatunk boltban, piacon, termelőtől – a lényeg, hogy megtaláljuk kedvenc finomságunk.