Hogyan készíts sajttálat?

Egy sajttál gyorsan összeállítható és tökéletes vendégváró, bármilyen eseményről legyen szó! Megmutatjuk, hogy mire jó, ha odafigyelsz.

44807395 - cheese plate served with grapes, jam, crackers and nuts on a wooden background. close-up.

A sajtokat általában előételként, vagy az étkezés végén szokás felszolgálni, fejenként kb. 10 dkg adagokkal számolva. A tálalási sorrendnél érdemes a lágy sajtoktól haladni a keményebb, érleltebbek felé. Az elrendezésnek az esztétikai szempontokon túl praktikus szerepe is van: a tál közepén kapjanak helyet a könnyen morzsálódó fajták, a szélén pedig a keményebbek, mert ezek vágásához némi erő és hely szükséges.

Hogy minél ínycsiklandóbb legyen a tál, válassz mindenféle sajtból: kék-, kecske-, préselt sajtok, valamint puha fajták mindi-mind kerüljenek a választékba. A fogyasztás előtt kb. fél órával vedd ki a sajtokat a hűtőből és készítsd el a tálat, így jobban „kijön” a sajtok íze.

A sajtok mellé illik kínálni diót, olajbogyót, salátát, gyümölcsöket, lekvárt vagy valamilyen kenyérfélét és bort is! Bor ajánlónkban találsz tippeket, hogy milyen sajthoz milyen bor illik.